Rob BaanEline van der Valk

 

 

 

 

 

 

 

Elma DrayerMarcus Huibers

       

 Van links naar rechts:  

  • Rob Baan (Koppert Cress)

  • Eline van der Valk (Centrum Gezond Gewicht)
                          versus

  • Elma Drayer (de Volkskrant, Vrij Nederland)

  • Marcus Huibers (Vrije Universiteit) 

Enige tijd geleden schreef journaliste Elma Drayer een kritisch stuk in Vrij Nederland, waarin zij zich vierkant keerde tegen de gezondheidsmanie op het gebied van voedsel die het vaderland 'teistert'. Waarom, zo vraagt zij zich af, moet ik voortdurend worden lastig gevallen met adviezen over een gezonde leefstijl? Laat me met rust; leven en laten leven, toch? Die mening is ook Marcus Huibers toegedaan, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit, en daarnaast samen met o.a. Onno Kleyn en Loethe Olthuis leverancier van recepten voor de rubriek De Volkskeuken van de Volkskrant. Marcus houdt van een goed stuk vlees, en laat zich daar door de milieuridders beslist niet vanaf brengen.
Tegenpool van Elma en Marcus is Rob Baan, misschien wel Nederlands bekendste tuinder, fel criticaster van multinationals en van bewerkt voedsel, en warm pleitbezorger van een gezondere leefstijl. Hij wordt gesecondeerd door Eline van der Valk, internist in opleiding en arts-onderzoeker Obesitas bij het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC. Samen kruisen zij de degens met Elma en Marcus over een thema dat steeds actueler wordt: moeten we de consument voor zijn/haar eigen bestwil betuttelen, of moeten we dat helemaal niet willen? 

 

Terug naar programma